Mijn kijk op het systemisch werk 6

De bouwstenen voor een systemische ontwikkeling.

Systemisch begeleider kan je niet worden. Dit ambacht, daar wordt je voor geroepen. Als je hoort dat je geroepen wordt en je geeft daar gevolg aan, dan kom je op de juiste plekken terecht. Systemisch werk is namelijk geen methodische werkwijze of therapie wat je kan leren op basis van protocol of kennis. Of door vaardig te worden in bepaalde handelswijze. Wat heeft me bezield om ongeveer 20 jaar geleden de eerste workshop Familieopstellingen in Amsterdam te organiseren? Ik heb in die tussentijd vele pleisterplaatsen aangedaan om mijn roeping te vervolmaken. En nog steeds ontwikkel ik mij, zodat ik steeds verder kan meewandelen in het wetende Veld. De bouwstenen zijn gebaseerd op de ontwikkelingsweg die je moet gaan om het systemisch waarnemen te ontwikkelen. Het systemisch waarnemen als kern om het werk te kunnen doen.

1) het wetende Veld, in contact komen met deze informatiebron.

2) het Systemisch waarnemen, het gevolg van een persoonlijke ontwikkelingsweg.

3) de Systemische toolkit, het leren toepassen van de juiste interventies.

Ik heb honderden opstellingen mogen begeleiden, maar elke opstelling is alsof het mijn eerste is. Het is het meest verschrikkelijke werk dat ik ooit gedaan heb omdat ik op geen enkele routine kan gaan varen. Maar tegelijkertijd het mooiste werk ooit omdat het wezenlijk bijdraagt aan het lichter maken van de wereld waardoor de liefde weer kan stromen.